Опуштете се, научниците велат дека заборавањето е знак за интелигенција

0

Има луѓе кои особено се гордеат со своите одлични сеќавања, кои секако можат да бидат корисни во училиште или во социјални ситуации. Сепак, речиси е невозможно да се запамети секој мал детал од секоја ситуација, и речиси е невозможно човек да се сеќава на секој факт што го учат во училиште, особено во подолг временски период. Кога ќе заборавите нешто, често се чувствувате малку … или повеќе … глупаво. Постојат ситуации во кои не се чувствувате особено интелигентни, како на пример да стоите во средината на продавница за храна, обидувајќи се да се сетите на сè што треба да купите, ниту, пак, се чувствувате исклучително просветлени кога одите од една просторија во друга и заборавете зошто сте тргнале воопшто.

Можеби се прашувате зошто овие помали мозочни пречки се случуваат, но навистина не треба да се грижите. Истражувачите Пол Френкленд и Блејк Ричардс од Универзитетот во Торонто откриле дека старите спомени во мозокот буквално се “презапишуваат” со нови спомени. Во основа е потешко да се потсетиме на старите впечатоци – или целосно да ги заборавиме. Според нивната студија, совршената меморија не е поврзана со висока интелигенција на било кој начин.

Всушност, студијата покажала дека спротивното има тенденција да биде вистина. Иако можеби претпоставувате дека некој со голема меморија генерално се смета за интелигентен, всушност подобро и поздраво е да се сеќава на поголемите работи и да заборави на малите детали.

Важно е дека мозокот заборава неважни детали и наместо тоа се фокусира на работите што ќе ви помогнат да донесувате одлуки во реалниот свет”, објасни Ричардс во интервјуто за CNN. Мозокот има мал механизам наречен хипокампус, и оваа компонента на умот ги сочува спомените. Таа работи за да се ослободи од неважни детали за да може да се фокусира повеќе на она што навистина е важно. Ова ви овозможува да направите интелигентни одлуки на многу поефикасен начин.

Додека се случува овој процес, мозокот всушност ги пребришува старите спомени со нови, поважни. Мозокот што е преполн со премногу спомени е поверојатно да има конфликт во неговата способност да донесува одлуки. На пример, мозокот со многу сеќавања може да биде неодлучен, бидејќи има премногу варијабли. “Знаеме дека спортот го зголемува бројот на невроните во хипокампусот”, рече Ричардс. “Оние многу и ситни детали од вашиот живот кои не се важни, а ги чувате во себе, можеби ве чуваат од донесување добри одлуки”. Ова има смисла од биолошко гледиште, бидејќи раните луѓе требало да се сетат на виталните детали за да преживеат, па мозокот се зголемувал за да помогне во тоа. Сепак, со напредокот во технологијата во последниве години, луѓето ја негираат потребата за детална меморија.

За луѓето во современиот свет, многу е покорисно да се разбере како Google работи, отколку да се сеќаваат како да направат невообичаени задачи. Ова само значи дека е уште поприфатливо повремено да се заборават малите детали, бидејќи сега можете лесно да се погледне само за секој факт што треба да го знаете во секое време. Ако се најдете себеси заборавајќи големи делови од време навреме или големи сегменти на важни информации, тогаш веројатно се работи за нешто несериозно, но инаку совршено е нормално да пропуштите мали детали. Вие не треба да се чувствувате глупаво кога ќе заборавите, бидејќи тоа само значи дека вашиот ум работи како што треба.

Извор: www.mysticalraven.com