3 начини како да се инспирираат идните генерации на жени лидери

0

Дури и по неколку децении напорна работа и напредок кон паритет на родови во работната сила, сè уште гледаме извештаи за разочарувачки ниски броеви на жени во високи улоги во раководството. И покрај фактот дека жените претставуваат повеќе од половина на популацијата во државата, заработуваат повеќе од 57 проценти и од додипломски студии и уште поголем процент на магистерски, жените претставуваат само пет проценти од извршните директори на Fortune 500.

Јас сум претприемач и извршен директор на успешна модна деловна малопродажба наречена Пинк Лили, исто така јас сум жена која би сакала да живее доволно долго за да нè види блиску до родовиот јаз во лидерството. Би сакала да видам повеќе бизниси кои вложуваат сериозно време, персонал и ресурси во развојот, ангажирањето и зајакнувањето на нивните идни жени лидери. Затоа јас создадов серија на предлози што вредаат да се земат во предвид – вели Tori Gerbig, CEO на Pink Lily.

  1. Најдете време за развој на женскиот талент

Во Пинк Лили, започнуваме со интензивна обука и развој од првиот ден на работа, но сепак имаме простор за подобрување во оваа област. Секој работодавец го прави тоа. Кога жената или која било вработена влегува во вашата работна сила, таа треба да биде спроведена преку добро организиран систем за постојана обука, менторство, ангажирање во заедницата и развој. Покрај воспоставување силни програми за обука, ова може да значи и комбинирање на вработените со ментори и / или спонзори кои редовно ќе се сретнуваат со нив за да дискутираат за траекторијата на кариерата и да одговараат на прашања, како и да ги поврзат вработените со тековните стручни развојни ресурси и можности.

  1. Ангажирајте ги жените со исполнета работа

Додека вработувањето, изборот, обуката и развојот се од огромна важност – целата оваа работа ќе ви биде ништо, ако вашиот бизнис не успее да ги задржи своите талентирани жени. Неодамнешните податоци покажуваат дека жените ја напуштаат работната сила со алармантна стапка, и сугерираат дека факторите кои придонесуваат за овој тренд вклучуваат фрустрација од можностите за промоција и незадоволителниот баланс на работа и живот. Кога ги губиме жените во средината на кариера, го губиме и нивниот иден потенцијал.

  1. Овозможете им на жените да решаваат проблеми

Ако деловните субјекти успеат да ангажираат, да работат во обуки, да развиваат и задржуваат талентирани жени, веројатно ќе има потреба од притисок во можностите за високи лидери. Ова нека биде појдовна точка за сите извршни директори. Има потреба да се едуцираат мажи на сите нивоа на нашата деловна заедница за овој опсежен проблем и неговите потенцијални решенија, со цел да се добие нивната поддршка и инвестиција, и второ, потребата од поформални и структурирани програми за спонзорство за лично да ги водат жените со улоги на врвот на нивните организации.

Извор: https://www.entrepreneur.com/

При објавување материјали од порталот www.hybread.mk во друг медиум, задолжително наведете го изворот од кој е преземен текстот