Проверете дали вашата врска е “токсична“

0

Постојат неколку начини на кои може да дознаете дали вашата врска е “токсична“. Да се обидеме да дознаеме.

Знаете дека нешто не е во ред, но не можете да процените што точно е тоа. Понекогаш не умееме да размислуваме трезвено и да го пронајдеме одговорт дали нашата врска е вистинската, дали е тоа тоа, дали вреди да се борите и поправите или пак е време да се прекине. Постојат неколку знакови кои може да ви помогнат да дојдете до одговорот.

 1. Се се врти околку вашиот партнер. Вашите чувства и желби не се важни.
 2. Постојано сте уморни и исцрпени
 3. Секогаш сте вие виносвни. За се.
 4. Често се плашите да кажете што мислите, очекувајќи дека ќе дојде до расправија.
 5. Се жалите на пријателите за односот на партнерот кон вас.
 6. Во односот со другите се поставувате како родител или психијатар.
 7. Барате изговори и правите премногу компромиси само за да останете во врска.
 8. Партнерот ги контролира сите аспекти од вашиот живот, актиностите, финансиите, пријателите…
 9. Се чувствувате несигурно
 10. Немате доверба
 11. Се чувствувате психички злоупотребено.

Доколку бар половина од овие точки се однесуваат на вашата врска, време е да превземете нешто во врска со тоа. Поразговарајте со партнерот и обидете се да најдете заедничко решение. Или едноставно покажете му ги наведените проблеми во кои се пронајдовте и обидете се да го решите проблемот заедно.

При објавување на материјали од порталот www.hybread.mk во другмедиумзадолжително наведете го изворот од кој е преземен текстот.