Зошто жените паѓаат на доминантни мажи?

0

Жените кои се чувствуваат загрозено без разлика на тоа дали имаат вистинска причина или не, паѓаат на доминатни мажи кои со својата појава предизвикуваат стравопочит кај другите.

Иако времињата се менуваат и можеби ваквите „мачо“ момци не се веќе во мода, некои дами и понатаму чувствуваат привлекување кога ќе забележат доминантни типови.

Научниците од универзитетот во Ластер решија да откријат што е заедничко кај овие дами и момци.

Жените кои се чувствуваат загрозено без разлика дали навистина имаат добра причина за тоа или не, паѓаат на доминанти момци кои со своето појавување предивикуваат стравопочит бидејќи во нив гледаат потенцијален заштитник.

Истражувања спроведени и пред неколку години, покажаа дека доминантните мажи им се допаѓаат на жени кои живеат во средина со висок криминал.
Овој пат студиите велат дека истото важи и за дамите кои живеат во реалтивно безбедни средини, но сепак се чувствуваат несигурно и незаштитено од насилници.

Испитувaно е дали оваа врска се зајакнува кога станува збор за дела кои вклучуваат поголема физичка и психичка болка, но одговорот е негативен.

Студиите покажуваат дека жените се склони кон овој тип на мажи и покрај тоа што чувствуваат страв од тешки напади како силување или физичко насилство.

При објавување на материјали од порталот www.hybread.mk во друг медиум, задолжително наведете го изворот од кој е преземен текстот