Знаете ли дека две третини од луѓето ја наведнуваат главата надесно кога се бакнуваат?

0

Човечкото тело е само по себе комплексна и чудесна појава. Науката постојано ни открива по нешто ново, а веруваме и дека има уште многу да дознаеме.

Ви издвојуваме 15 интересните факти за човечкото тело кои можеби не сте ги знаеле:

1. Единствениот дел од телото што нема снабдување со крв е корнеата на окото. Тој дел добива кислород директно од воздухот.

2. Човечкиот мозок има капацитет на меморија кој е еквивалентен на повеќе од четири терабајти на хард диск.

3. Човечкиот ембрион добива отпечатоци од прсти во рок од три месеци од зачнувањето.

4. Нервните импулси испратени од мозокот се движат со брзина од 274 км / ч.

5. Новородено дете може да дише и да проголтува во исто време, се до седмиот месец.

6. Еден човечки мозок генерира повеќе електрични импулси за еден ден отколку сите телефони на светот во комбинација.

7. Черепот е составен од 29 различни коски.

8. Едно лице користи 17 мускули кога се насмеа и 43 кога се мурти.

9. 50.000 клетки во вашето тело загинаа и беа заменети со нови додека ја читате оваа реченица.

10. Во еден живот, луѓето поминуваат цели две недели во бакнување.


11. Срцето на жените чука побрзо, во споредба со мажите.

12. Десничарите во просек, живеат девет години подолго од левичарите.

13. Околу две третини од луѓето ја наведнуваат главата надесно кога се бакнуваат.

14. Просечното човечко тело содржи доволно сулфур да ги убие сите болви на просечно куче, доволно јаглерод за да направи 900 моливи, доволно маснотии да направи седум барови сапун и доволно вода за да пополни 50-литарски барел.

15. Просечното лице заборава 90% од нивните соништа.

При објавување на материјали од порталот www.hybread.mk во друг медиум, задолжително наведете го изворот од кој е преземен текстот