Знаци кои сигнализираат дека некој ве лаже

0

Личноста која лаже во овие ситуации ќе се чувствува непријатно. Веројатно ќе престане да биде срдечна и добронамерена, ќе стане сериозена и нема да знае да се шегува на своја сметка или да прими шега од некој друг на своја сметка. Поставувањето на директни прашања нема да ви ја донесе вистината. Ако веќе дознавте дека лаже, оставете ја да се ‘удави’ во сопствената лага.

Вербални сигнали

-Луѓето кои лажат, често несвесно ја покриваат устата со рака. Може да се допрат со прст, да се почешкаат по нос..Прстите во близина на устата главно сигнализираат лага.

-Триење очи. Кога жалат некои луѓе покрај триење на очите, го вртат погледот на страна, пробуваат да ги покријат очите.

-Допирање на ушите. Ова е гест кој карактеризира нервоза.

-Напнатост во вратот. Знаат понекогаш да го фатат вратот, да се почешаат.

-Ако личноста праќа различни сигнали од тоа што се зборува, веројатно лаже.

За да го запрете ваквото однесување потребно е да покажете разбирање и добра волја, наместо да го решите со расправија. Креирајте атмосфера на толеранција каде ќе се чувствува сигурно.

При објавување материјали од порталот www.hybread.mk во друг медиум, задолжително наведете го изворот од кој е преземен текстот