Живот без политика, религија и пари

0

Ауровил. Звучи како град од филм на Дизни, но во реалноста тоа е вистинско место во Јужна Индија.

Ауровил (Градот на Зората) е експериментална општина во областа Вилупурам во државата Тамил Наду, во близина на градот Пондичери во Јужна Индија, основан од Мира Алфаса, која е исто така позната како “Мајка”.

Во оваа бајковита земја, луѓето живеат без политика, религија и пари. Луѓето од различни националности и култури, во ова место живеат во мир, користејќи систем на трговија за да го добијат она што им е потребно за секојдневен живот.

Алфаса сакала да создаде место каде што секој би можел да живее во хармонија и да работи кон заедничкиот напредок.

Ауровил добил заштита од УНЕСКО како меѓународен град. Ниту еден град не е совршен, но граѓаните на Ауровил имаат сосема поздрав живот. Тоа е ПРИРАЧНИК за тоа како светот може да биде во иднина.

Brightside
Brightside
Brightside
Brightside
Brightside
Brightside

Извор: peacequarters.com

При објавување на материјали од порталот www.hybread.mk во друг медиум, задолжително наведете го изворот од кој е преземен текстот.