Трчање на есен: Каде да трчате, како да се облечете и какви патики да носите?

0

Трчањето на есен никако не треба да го сметате за проблем, напротив – тоа е најубавиот период за трчање во годината. Скоро секој ден е идеален за трчање – искористете го. Не ги пропуштајте прекрасните есенски денови, уживајте во сончевите зраци и послушајте ги неколкуте важни совети.

14249354_10154024835004151_427340146_n

Каде да трчаме наесен?

Со оглед на тоа дека есенските дождови се многу честа појава, земјените патеки многу често стануваат неупотребливи поради калта. Тогаш асфалтот е најдобро решение, но бидете внимателни, бидејќи влажниот асфалт може да биде многу лизгав. Паднататите листови наесен можат да кријат нерамнини и дупки кои можат да предизвикаат повреди. Затоа бидете внимателни како не би се повредиле. Поради намалената видливост и лизгавите патишта бидете внимателни кога трчате низ градските улици.

14218004_10154024835124151_960414643_n

Како да се облечеме за трчање?

Оние кои сакаат да трчаат не паузираат ни при поладните денови. Стручњаците препорачуваат да се облечете како да е надвор потопло за 11°C од облеката која би ја облекле ако немате физичка активност. На пример, ако надвор е 8°C, вие облечете се како да е 19°C. Притоа, треба да се земе во предвид личното чувство за топлина, на кое влијаат и дождот и ветерот. Имајте во предвид дека секогаш првите неколку минути додека се загреете ќе ви биде ладно во облеката која ја носите.

Ветерот е незгодна појава, особено ако е многу силен, па задолжително носете шушкавец и капа. За поладно време понесете и ракавици. Тренерки или хеланки се одличен избор за тренинг, но немојте долго да стоите на ветер доколку се испотите.

14248830_10154024835764151_1059082581_n

Патики за трчање

Патиките треба да бидат отпорни на вода. Особено внимание обрнете на дождливите денови да не ви се навлажнат нозете додека трчате.

И најважното! Не го заборавајте своето друштво за трчање!