-1 C
Skopje, MK
Friday, December 15, 2017
Тагови наука

Таг: наука

Поинакви, интересни факти за соништата

Сонувањето е едно од најмистериозните и интересни искуства во нашиот живот. Одамна се мислело дека соништата се пораки од боговите. Ни денес не е непознат...

Каква енергија има твојата интелигенција?

Со години луѓето го мерат својот коефициент на интелигенција т.н IQ (ај-кју), за да добијат доказ за тоа колку се “паметни”. Во некои општествени кругови,...

Научниците открија мултидимензионален универзум во нашиот мозок!

Постојат работи во светот, за кои сме сигурни дека се случуваат, на пример, сонцето секогаш изгрева од исток, водата врие на 100 Целзиусови степени...

Отворените и креативните луѓе живеат во различна, сопствена реалност

Реалноста во која живееме е најмногу базирана на нашата перцепција. Не е новост кога ќе слушнеме дека секој човек живее во своја сопствена реалност...

Аурора Бореалис – појава која ќе ви го одземе здивот

Аурора Бореалис е неверојатна светлосна појава предизвикана од судири помеѓу гасови како што се кислород и азот и електрично наелектризираните честички ослободени од Сонцето...

Научник од Универзитетот во Харвард која доживеала мозочен удар ја открива...

Докторката по невронаука, Џил Болти Теилор која работела во Универзитетот во Харвард доживеала неверојатен пресврт во нејзиниот живот. Таа доживеала мозочен удар од кој изгубила...

Неактивните вируси од минатото и денес можат да ни предизвикаат проблеми

Во внатрешноста на нашиот генетски код постојат неактивни вируси или нивни фрагменти кои ги имаме добиено од нашите предци. Но, тимот научници од универзитетот...

Во мозокот постои копче “delete” – знаете ли да го користите?

Човечкиот мозок на фасцинантен начин прави простор за да изгради нови и јаки врски за да би можеле да научиме повеќе. Што повеќе користите...

Нешта кои сме ги учеле во училиште, а денес не се...

Науката се развива многу брзо и секојдневно води до нови откритија. Така, нешто што денес е вистинито и за кое постојат докази, утре може...

Зошто постојат левичари?

Многу родители чии деца се левичари се загрижени поради таа појава и се прашуваат дали треба да се обидат да ја исправат. На тоа...
- Advertisement -