Што кажуваат родителите, а што слушаат децата

0

Кога родителите разговараат со децата, тие обично не размислуваат за тоа што го слушаат децата, начинот на кој го разбираат разговорот. Тие едно зборуваат, а интерпретацијата е друго. Стручњаците велат дека има посоодветен начин да се кажат работите, а да не се направи голема штета.

Како треба да се каже информацијата за да може детето да ја разбере на вистински начин:

1.Ние велиме:-Внимавај ќе паднеш/Не го допирај кучето ќе те касне

Тие слушаат:Светот е опасно место, подобро ништо не прави.

Треба да кажеме: Грижи се себе/чувај се/Биди внимателен

2.Ние велиме: Ајде побрзо/Побрзај/Молчи/Одговарај

Детето слуша: Не си важен/Мораш да ги жртвуваш своите желби за сметка на другите

Треба да кажеме: Имам 10 минути. Колку време ти треба тебе да се подготвиш

3.Ние велиме: Не плачи/Не вришти/Не се смеј!

Детето слуша: Не ги изразувај своите емоции

Треба да кажеме: Веројатно си се изморил(а)/Дали си исплашен од нешто(а)

4.Ние велиме: Колку пати морам да ти повторувам?

Детето слуша: Ти си глупав/губитник

Треба да кажеме: Сигурно можеш да успееш, пробај уште еднаш

5.Ние велиме: Момчињата не треба да се плашат/Девојчињата треба да бидат послушни

Детето слуша: Машките немаат право на чувства/Жената секогаш треба да биде жртва

Треба да кажеме: Ти си вознемирен/Ти си лут/Ти имаш право тоа да го преживееш

6.Ние велиме: Како не ти срам

Детето слуша: Ти си лош, со тебе нешто не е во ред

Треба да кажеме: Сите ние грешиме/Грешка е  – ќе научиш со тек на време

7.Ние велиме: Види како тој го прави тоа убаво. А ти?

Детето слуша: Ти си најлош од сите

Треба да кажеме: Те сакам таков каков што си

При објавување на материјали од порталот www.hybread.mk во друг медиум, задолжително наведете го изворот од кој е преземен текстот.