„Секој поседува онолку суета колку што му фали разум“ – Фридрих Ниче

0

Германскиот филозоф Фридрих Ниче бил роден на 15 октомври 1844 година. Тој се смета за еден од најпровокативните и највлијателни мислители на 19.век.

Тој тврди дека човекот ѝ припаѓа на земјата и дека треба да ѝ биде верен. Неговото учење се состои во тоа дека во светот не владее закон, туку хаос и дека животот е борба. Основата на сè е волјата за моќ која ја има секој човек.

Овој филозоф во уметноста го гледа целосното прифаќање на животот, бидејќи преку неа светот го добил своето значење и смисла и благодарение на тоа можеме да ја поднесеме егзистенцијата.

Во продолжение, некои од неговите добро познати цитати…

-Иднината им припаѓа на оние кои најдолго и најдалеку се сеќаваат на минатото.

-Секој поседува онолку суета колку што му фали разум.

-Нашите маани се најдобриот учител.

-Полесно е да се одрекнеш од некоја работа, отколку да бидеш умерен во истата.

-Ако Бог не постои, треба да се измисли.

-Ако човек секој ден стои на работ и гледа во бездна, еден ден и бездната ќе погледне во него.

-Најцврсто сме поврзани со невидливите нишки.

-Најдобар начин да го започнете денот е при будење да размислите кој човек тој ден ќе го израдувате.

-Можете да му наредувате само на оној кој не знае сам себе да се слуша.

-Како лошата музиката и лошите причини добро звучат кога маршираме кон непријателот.

-Убавината на сознанието би била непозната ако на патот кон него не би морале да совладаме толку срам.

-Не е силата, туку трајноста на возвишените чувства тоа што ги прави луѓето возвишени.

-Воздржете се од плукање против ветрот.

При објавување на материјали од порталот www.hybread.mk во друг медиум, задолжително наведете го изворот од кој е преземен текстот