7мо историско велосипедско патување – На 1ви од Скопје до Богомила

0

Ѓорги Кузмановски, претседателот на Сојуз на спортови на Скопје, со уште еден исчекор за зајакнување на спортот во Македонија. 

По повод 8ми Септември, Денот на независноста на Република Македонија, Сојуз на спортови на Скопје ја организира 7та велосипедска тура низ Македонија. Овој настан е под покровителство на Владата на Република Македонија и има за цел да прерасне во активност која ќе го негува здравиот живот во Македонија уште многу години.

Претседателот на Сојуз на спортови на Скопје, Ѓорги Кузмановски на своја 77 годишна возраст, заедно со Дејан Момировски, поранешен велосипедист и тренер на 50 годишна возраст,ќе ја започнат 90километарската тура на 1ви Септември, сабота.Тие ќе тргнат од плоштад Македонија во Скопје во 09.30 часот и очекуваат да пристигнат во Богомила во 13.00 часот.

Покажувајќи ја истрајноста и пожртвуваноста да ја достигнат својата цел, Ѓорги и Дејан докажуваат дека со многу мотивација и желба секој може да го постигне тоа што го сака и истовремено да ја прослави својата и независноста на државата.

Со ова Кузмановски и Момировски прават уште еден чекор за зајакнување на спортот во Македонија.Тие ги поттикнуваат сите да се впуштат во авантура која никогаш нема да ја заборават.

Од 2012 до денес ги имаат реализираноследниве тури:

2012 Битола – Скопје  175 км

2013 Скопје – Гевгелија 165 км

2014 Скопје- Свети Николе 77  км

2015 Крушево-  Скопје 152 км

2016 Штип- Струмица 110 км

2017 Маврово – Кичево- Битола 122 км