Само 25% од луѓето ги гледаат сите бои на сликата – дали сте и вие еден од нив?

0

Направете го овој тест и откријте колку бои гледате. Дали сте тетрахромат? Односно, спаѓате ли во оние 25% од светската популација што ги гледаат многу бои?

Затоа, погледнете ја уште еднаш сликата погоре и пребројте колку бои гледате на неа…

Резултати:

Помалку од 20

Ако гледате помалку од 20 бои, бие сте дихромат, односно спаѓате во 25% од луѓето кои имаат само два сензора во окото. На сличен начин гледаат и кучињата.

Од 21 до 32

Преку 50% од луѓето влегуваат во оваа група. Тоа значи дека имате 3 чувствителни сензори за сина, зелена и црвена боја. Вие сте трихромат.

Од 33 до 39

Вие сте тетрахромат, односно имате 4 точки во очите кои ја собираат светлината и ги распознаваат боите. Тоа значи дека спаѓате во онаа група од 25% луѓе кои имаат најдобар вид.

Повеќе од 39

Избројте повторно – на сликата има само 39 бои.

При објавување материјали од порталот www.hybread.mk во друг медиум, задолжително наведете го изворот од кој е преземен текстот