Подвижни статуи од маж и жена поминуваат една низ друга, симболизирајќи трагична љубовна приказна

0

Maж и Жена“ е подвижна челична скулптура висока 8 метри, дело на грузијскиот скулптор Tamara Kvesitadze. Се наоѓа во приморскиот град Батуми, Грузија, и симболизира љубовен пар – момче муслиман, Али и грузијска принцеза Нино, ликови од познатиот роман од 1937 година, напишан од азербејџанскиот писател Kurban Said. Трагичната љубовна приказна завршува кога љубовниците се разделени од инвазијата на Советска Русија.

Статуите почнуваат да се движат секој ден во 19 часот, спојувајќи се во кратка порегратка, пред да се разделат. По 10 минути движењето е завршено.
Статуата е дизајнирана во 2007 година, но инсталирана дури три години подоцна. Оттогаш е преименувана во „Али и Нино“. Погледнете ги фотографиите и краткото видео.

1
2
3
4
5
сет