“Некои предизвикуваат среќа каде и да одат, други кога ќе си отидат” -Оскар Вајлд

0

Оскар Фингал О’Флахерти Вилс Вајлд е роден во Даблин, Ирска на 16 октомври 1854 година. Тој се смета за еден од најплодните писатели во светот, создавајќи драми и поезија до есеи и фикција. Неговиот дух блеска, во секое напишано дело.

Во прилог, ви нудиме дел од неговите највпечатливи напишани мисли…

“Мислам дека Бог, во создавањето на човекот, ја преценил неговата способност.”

“Секогаш прости им на своите непријатели, ништо нема да ги изнервира повеќе”.

”Светот е сцена, но претставата е лошо одиграна “.

“Апсурдно е да се поделат луѓето на добри и лоши. Луѓето се или шармантни или досадни”.

“Единственото нешто што треба да го направите со добриот совет е да го пренесете . Никогаш не е корисно да го задржите за себе”.

“Некои предизвикуваат среќа каде и да одат, други кога ќе си отидат”.

“Што е циник? Човек кој ја знае цената на сè и вредноста на ништо”.

“Малку искреност е опасна работа, а голем дел од неа е апсолутно фатална”.

“Кога бев млад мислев дека парите се најважната работа во животот, сега кога сум стар, знам дека е така”.

“Постојат само две трагедии во животот: не се добива она што некој го сака, а другиот го добива”.

Оскар Вајлд

“Секој кој живее во рамките на своите средства, страда од недостаток на имагинација”.

“Вистинските пријатели ве пробиваат напред.”

“Сите жени стануваат како нивните мајки, тоа е нивната трагедија. Никој маж не станува како нивната мајка, тоа е нивната трагедија.”

“Модата е форма на грдотија толку нетолерантна што мораме да ја смениме на секои шест месеци”.

“Постои само едно нешто во животот полошо од тоа некој да зборува за вас, а тоа е – Никој да не зборува за вас.”

“Гениј се раѓа – не се плаќа”.

“Моралноста е едноставно однесување кон луѓето кои ние лично не ги сакаме”.

“Како може да се очекува жената да биде среќна со човек кој ја третира како да е нормално човечко суштество?”

“Господин е оној кој никогаш не ги повредува туѓите чувства”.

“Мојот живот ми е секогаш досаден, повеќе ме интересираат туѓите”.

“Стариот верува во сè, средовечниот се сомнева во сè, младите знаат сè”.

“Ми се допаѓаат мажи кои имаат иднина и жени кои имаат минато”.

 

Извор: mentalfloss.com

При објавување на материјали од порталот www.hybread.mk во друг медиум, задолжително наведете го изворот од кој е преземен текстот.