Најголемото езеро во светот, Salar de Uyuni

0

Најголемото солено езеро на светот се вика  Salar de Uyuni. Се наоѓа во Боливија на површина од повеќе од 10 000 км2. Ова езеро е старо приближно 30 000 години, а настанало на исушенотo старо езеро, па затоа денес Salar се состои од дебели слоеви соли. Иако во овие краеви дожд речиси и да нема, кога ќе се случи тоа езерото станува магично место.

Имено, мала количина на дожд се собира во празниот простор меѓу солта.. Се добива ефект на огледало, па така кога луѓето шетаат изгледаат како да одат по вода.

ез2 ез3 ез4 ез5

При објавување на материјали од порталот www.hybread.mk во друг медиум, задолжително наведете го изворот од кој е преземен текстот