Најголемиот базен на светот зафаќа површина од 16 фудбалски игралишта?!

0

Најголемите базени на светот се олимиските базени, тоа сите го знаеме. Но, таа перцепција се менува откако ќе дознаете за Сан Алфонсо дел Мар во Чиле, кој содржи неверојатни 250 милиони литри морска вода, изгледа како прекрасна плажа во некоја лагуна – а сето ова на работ на морето и самата плажа.

Станува збор за приватно одмаралиште во Алгароба во Чиле, приближно 100 км западно од главниот град Сантјаго, кој се смета за најевропски град во Јужна Америка.

Сепак, тоа што Европа сè уште го нема е овој примерок на модерната архитектура кој покрива 20 хектари површина, а е долг цел еден километар.

CHILE: The Crystal Lagoon at the San Alfonso del Mar resort, Chile that has now officially been recognised in The Guiness Book of Records as being the largest swimming pool in the world. The artificial lagoon is eight hectares in size and holds an incredible 250,000 cubic metres of water. The pool was made by Crystal Lagoons. PHOTOGRAPHY BY GAVIN BERNARD/ BARCROFT MEDIA LTD + 44 (0) 845 370 2233 www.barcroftmedia.com, Image: 22782935, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Barcroft Media
Гигантскиот базен – лагуна е отворен за јавноста од 2006 година….но само за гостите од хотелот. Хотелскиот комплекс кој го опкружува овој базен е од големи размери, а на радост на посетителите на хотелот, тие се единствените кои сè уште можат да ја уживаат приватноста на базенот.

50603050. Santiago.- El Massachusetts Institute of Technology (MIT) y Babson College están interesados en la exitosa empresa chilena Crystal Lagoons, que posee proyectos en decenas de países del mundo con sus lagunas cristalinas en proyectos inmobiliarios. En la imagen, la laguna artificial en el complejo San Alfonso del Mar, en la localidad chilena de Algarrobo. NOTIMEX/FOTO/CRYSTAL LAGOONS/COR/EBF/ *** Local Caption ***, Image: 247471307, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Newscom

За полесно да ја добиете вистинската слика за неговата големина, станува збор за приближно големина на 16 фудбалски игралишта, а на одредени места неговата длабочина достигнува до 35 метри.

50603049. Santiago.- El Massachusetts Institute of Technology (MIT) y Babson College están interesados en la exitosa empresa chilena Crystal Lagoons, que posee proyectos en decenas de países del mundo con sus lagunas cristalinas en proyectos inmobiliarios. En la imagen, la laguna artificial en el complejo San Alfonso del Mar, en la localidad chilena de Algarrobo. NOTIMEX/FOTO/CRYSTAL LAGOONS/COR/EBF/ *** Local Caption ***, Image: 247471308, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Newscom

Дефинитивно, нешто што мора да се види и доживее.

При објавување на материјали од порталот www.hybread.mk во друг медиум, задолжително наведете го изворот од кој е преземен текстот.