На луѓето им се допаѓате заради следниве 7 работи – изјавува директорот за бихевиорална анализа во ФБИ

0

Да оставите добар прв впечаток навистина не е лесно и може да претставува вистински предизвик.

Многу луѓе ги мачат прашањата како: дали се на исто ниво со соговорникот или пак за што да разговараат?

Робин Дрејк, директор на бихевиорална аналитичка програма од ФБИ знае како да направи да им се допаднете на луѓето. Тој, исто така, напишал книга наречена „It’s not about me“: “Топ десет техники за градење на брз однос со сите/било кој.

1. ЗАБОРАВЕТЕ НА ПРЕДРАСУДИТЕ И БИДИТЕ ЕМПАТИЧНИ
Ставете се на место на друго лице и обидете се да ја разберете нивната гледна точка. Исто така секогаш размислете за фактот дека не ја знаете целата нивна приказна, затоа немојте да им судите. Најважното нешто е да ги слушате внимателно.

Не треба да се согласувате со се што велат, но не треба да го направите разговорот да биде непријатен – никој не сака да се чувствува како некој да му суди.

2. ЗАБОРАВЕТЕ ГО ВАШЕТО ЕГО
Повеќето луѓе сакаат да ги истакнат грешките на другите. Престанете да ги коригирате останатите беспотребно, бидејќи тогаш никој нема да ви се отвори. Егото може да биде сериозна пречка во градењето квалитетен однос со луѓето и може да предизвика непријатни чувства.

Ова дефинитивно не е начин да ги натерате луѓето да им се допаднете.

3. СЛУШАЈТЕ ВНИМАТЕЛНО
Најголемата грешка што повеќето луѓе ја прават е размислувањето за она што тие ќе го кажат следно и за што размислува другата личност. Ова значи дека тие всушност не се фокусираат на разговорот и не се целосно, умствено присутни. Најдобриот совет е да обрнете повеќе внимание на разговорот и да не размислувате премногу. Она што помага да се задржи разговорот е љубопитност – да се поставуваат прашања и да се воспостави квалитетна интеракција.

Основите на активно слушање вклучуваат:
Не прекинувајте
Не го истакнувајте вашето несогласување
Кимнувајте со главата и давајте потврдни коментари: „така е“ , „точно“ , „аха“, „да“ …
Повторете ја суштината на она што тие го кажале (знак дека обрнувате внимание)
Поставување прашања за да се продолжи дискусијата
4. ПОСТАВУВАЈТЕ ПРАШАЊА
Луѓето сакаат да се чувствуваат важни и да бидат прашани за совети или мислења, за да се чувствуваат така. Исто така, ова е одличен начин да покажете дека ви е важно што мисли другата личност и дека сакате да го продолжите разговорот.
Поставувањето прашања може да биде неверојатно моќен начин да се допаднете некому.
5. ИМАЈТЕ САМО МАЛКУ ВРЕМЕ
Кога треба да разговарате со непознати, кажете им дека имате само неколку минути и дека сте во брзање. Кога луѓето знаат дека разговорот ќе заврши набрзо, тие ќе се релаксираат. Исто така, луѓето се со поголема веројатност да соработуваат и да ви помогнат ако се чувствуваат безбедно и опуштено.

На овој начин постои поголема можност да го добиете она што го сакате.


6. ВЛАДЕЈТЕ СО СОПСТВЕНИОТ ГОВОР НА ТЕЛОТО
Смејте се почесто. Ова е најважното нешто при интеракција со луѓето. Насмевката создава доверба и луѓето се повеќе ќе сакаат да се отворат пред вас.

Обидете се да ја држите брадата надолу, но да не изгледа како да гледате надолу. Исто така, малку ја навалете ја главата, тоа ќе направи да се чувствувате попријателски.

Немојте да се вртите со целото тело кон некој – подобро е да заземете малку агол, но не премногу, за да не делувате незаинтересирано.

Држете ја дланката горе, бидејќи ова ја покажува вашата отвореност кон нови идеи.

Секогаш бидете свои и смирени – на овој начин ќе испраќате само позитивна енергија.
7. БИДЕТЕ ИСКРЕНИ
Ако мислите дека некој се обидува да ве манипулира, директно прашајте го што е неговата цел? Што сака да постигне?

Стремете се силно да ги дознаете нивните цели. Не постапувајте непријателски или грубо, затоа што тогаш нема да биде искрен со тебе. Запомнете дека ако сакате да изградите врска, не се фокусирајте на трикови, туку фокусирајте се на доверба. Само на овој начин навистина може да заработите почит.

 

При објавување материјали од порталот www.hybread.mk во друг медиум, задолжително наведете го изворот од кој е преземен текстот.