Магдонос за здравје и вкусно јадење

0

Старите Грци магдоносот го сметале за света билка и победниците на Олимписките игри ги украсувале со него, Римјаните пак со магдонос ги хранеле гладиаторите пред борба верувајќи дека тоа ќе им даде дополнителна сила.

Магдоносот (lat. Petroselinum sativum) постои уште од времето на старите Грци и Римјани.
Старите Грци со магдоноси ги украсувале победниците на Олимписките игри, додека Римјаните ги хранеле гладиаторите со оваа билка пред самиот почетокот на борбата верувајќи дека тоа ќе им ја зголеми силата и рефлексите на телото.

Денеска магдоносот е незаменлива билка во секоја кујна ширум светот, а се смета за одлична билка за первенција на остеопороза, помага во заканување на коските, ифрлање на песок од бубрезите, лечење на инфекција на ушите и уринарните канали.

Консумирањето на магдонос помага и за освежување на здивот, а мала количина на коренот и листовите помгаат за зголемување на апетитот и подобрување на варањето на храната.

Магдоносот е богат со витамин Ц, минерали, флавоноиди, протеини и многу други корисни состојки.
Листовите од магдоносот се користат и како зачин или за украснување на храната.
Не е потребно долго да се вари ако сакате да ги зачувате сите витами и состојки кои ги содржи, нека ви послужи како декорација за крајот на јадењето.
Коренот на магдоносот најчесто се короисти како зеленчук за супа и варива, но секако и за подоготвување на други јадења.

При објавување на материјали од порталот www.hybread.mk во друг медиум, задолжително наведете го изворот од кој е преземен текстот.

Остави коментар