Кхајурахо и Камасутра замоците

0

Во далечната Индија, Таџ Махал не е единственото место кое ги привлекува туристите од сите страни на светот.

Малиот град Кхајурахо е втората најпозната туристичка дестинација во оваа земја поради неговите замоци кои датираат од периодот помеѓу 9-тиот и 11-тиот век. Некогаш имало 85 градби, од кои денеска се останати само 25.

7c7e5bb2-7979-4d24-8d8e-95fe3c82da18 9c956e6c-e7dc-45b8-94d9-b6fc81e5e4ef

Со текот на времето, голем дел од замоците биле уништени од страна на конзервативни групи бидејќи замоците се целина од еротски склуптури, а многумина ова место го нарекуваат и Замоците на Камасутра.

Настрана од тематиката на комплексот, местото ја има одличната синергија помеѓу архитектурата и склуптурата, древното и сегашното табу, забранетото овошје кое сите сакаат да го вкусат.

07ac9cc3-8df6-4314-b1d6-4a701c4e1f1f a18f9f72-8c0c-4b25-801c-2c88d7a99571 36a4fdf6-6541-405a-a552-9467806d4d2a d89af26e-6039-4dd8-9398-841cd942eb35

При објавување на материјали од порталот www.hybread.mk во друг медиум, задолжително наведете го изворот од кој е преземен текстот.