Џиновска карпа во форма на слон – една од причините да се посети Ирска

0

Морската карпа која се наоѓа кај островот Heimaey во јужна Ирска изгледа на џиновски слон или на мамут кој се решил да се разлади во морето.

Heimaey е еден од најголемите острови на архипелагот Vestmannaeyjar, што е геолошки млад збир на острови оформени од вулкани.

1
Eldfell, вулкан на островот, еруптирал во 1973 година, приморувајќи ги локалните жители да испумпуваат ладна морска вода за да ја изгасат и запрат лавата да стигне до нивните домови. Слонот-карпа на островот исто така е оформен од вулканските последици кои може да се најдат насекаде по островот.

2