Како правилно да трчате?

0

Не е тешко да започнете со програма за трчање дури и ако не сте големи фанови или пак моментално не сте во форма за овој спорт.

Ако започнете правилно, многу брзо ќе ги откриете физичките и ментални предности на трчањето.
Еве неколку едноставни начини да создадете рутина…

Програма за трчање

1. Планирајте да одвоите 20-30 минути, 3 пати неделно за трчање;

2. Одберете добри патики за трчање;

3. После трчање секогаш истегнете го телото;

4. Научете ги основните техники на доброто трчање;

5. Пронајдете го вашето соодветно темпо за трчање;

6. Дишете правилно;

7. Уживајте;

8. Нека трчањето ви стане навика;

* Следнава програма нека ви прерасне во рутина:

Прва недела: брзо одење 5 минути за загревање. Потоа најизменично 60 секунди џогирајте, па 90 секунди брзо одење. Вкупно потрошете 20 минути;

Втора недела: брзо одење 5 минути за загревање. Потоа најзименично 90 секунди џогирајте, па 2 минути брзо одење. Повторно, вкупно потрошете 20 минути;

Трета недела: 5 минути загреање со брзо одење, а потоа следново повторете го 2 пати:
– џогирајте 180 м (или 90 сек);
– брзо одење 180 м (или 90 сек);
– џогирајте 365 м (или 3 мин);
– брзо одење 356 м (или 3 мин);

triathlon-running

Четврта недела: 5 минути брзо одење, а потоа:
– 400 м џогирајте (или 3 мин);
– 200 м брзо одење (или 90 сек);
– 800 м џогирајте (или 5 мин);
– 400 м брзо одење (или 2ипол мин);
– 400 м џогирајте (или 3 мин);
– 200 м брзо одење (или 90 сек);
– 800 м џогирајте (или 5 мин);

Пета недела: 5 минуто брзо одење за загревање, а потоа:
– 800 м џогирајте (5 мин);
– 400 м брзо одење (3 мин);
– 800 м џогирајте ( 5 мин);
– 400 м брзо одење (3 мин);
– 800 м џогирајте (5 мин);

Вежба 2: брзо одење 5 минути за загревање, а потоа:
– 800 м џогирајте ( 5 мин);
– 400 м брзо одење (3 мин);
– 800 м џогирајте (5 мин);
– 400 м брзо одење ( 3 мин);
– 800 м џогирајте (5 мин);

Ако го совладавте овој план за трчање дополнително почитајте ги и следните совети:

– Ако трчате на права линија зацртајте си ја целта и замислете си како стигнувате до неа;
– Не се грижете за брзината на почеток. Би требало да трчате многу поспоро од она што мислите. Нема потреба од брзина, бидејќи само работите на формата на телото;

main-youre-not-born-to-runthe-new-running-101__1468916186_46.217.69.138– Времето може да го мерите по далечината или на вашиот мобилен телефон. Двете методи се супер ако тоа ви одговара и на вас;

– Трчањето во групи или со партнерот ја зголемува мотивацијата. На почеток трчањето со партнерот може да ви создаде навика, а тоа е она што ви е потребно.

– Ако сакате поголема мотивација, обидете се да трчате на угорнина или пак на брдо. Може да трчате и на песок или во вода ако сте на летен одмор;

Уживајте во трчањето!

При објавување на материјали од порталот www.hybread.mk во друг медиум, задолжително наведете го изворот од кој е преземен текстот.

Остави коментар