Како изгледале фитнес справите во далечното минато?

0

Одржувањето на телото на справи за вежбање постои уште од далечната 1892 година. Тогаш, Густав Зандер од Шведска ги измислил првите машни кога воедно и како терапевт ја открива поврзаноста меѓу здравјето и физичката активност.

За неговите дела од тоа време сведочат и стари фотографии од изгледот на овие направи. Имнео, првата и најстара направа се нарекува “гимнастикон” и е измислена во 1796 година. Неколку децении подоцна Зандер се справува со поедноставувањето на апаратот и го прави уште попрактичен.

fit4

Фитнес апаратите биле наменети за богатиот дел од населението на Шведска. Во 20-тите години на XX век пронајдоците на д-р Густав Зандер веќе биле широко распространети во САД.

Но, подоцна во 70-тите години Артур Џонс ги измислува машините новите “Nautilus” кои ги активираат мускулите повеќе отколку од уредите на Густав Зандер кои денес постепено застаруваат во минатото.

fit3