Како далтонистите го гледаат светот?

0

Мислите ли дека сè што гледате е потполно исто како она што го гледаат другите? Сте се запрашале ли како изгледа светот преку очите на далтонистите?

Дури 8% од мажите и 5% од жените во светот имаат „слепило на боја“ односно не ги распознаваат боите, а голем дел од нив, всушност и не се свесни дека се далтонисти.

Далтонизмот е потешкотија да се видат црвената и зелената боја, па луѓето што не ги распознаваат овие бои гледаат различни нијанси на други бои или работите го гледаат црно-бели.

Луѓето се често пати љубопитни за тоа како лицата далтонисти го гледаат светот. Погледнете го видеово и за момент ќе се најдете во нивниот свет.

При објавување материјали од порталот www.hybread.mk во друг медиум, задолжително наведете го изворот од кој е преземен текстот.

Остави коментар