Како да се заштитиме: Мерки и препораки за намалување на загаденоста

0
Фото: интернет

Мерки од прв степен, за предупредувања и препораки:

– Се апелира до сите граѓани да го користат јавниот превоз,

– Се апелира до граѓаните да не ги користат своите автомобили без поголема потреба,

– Се апелира до граѓаните, при користење на возило, во него да се возат повеќе лица истовремено,

– Се повикуваат возачите на тешките товарни возила да ја почитуваат сообраќајната сигнализација за движење низ градот,

– Се повикуваат сопствениците и корисниците на камионите да не ги користат доколку немаат регуларно испуштање на отпадните гасови,

– Се повикуваат граѓаните да користат суво и чисто дрво без примеси од земја и од отпадоци,

– Се повикуваат граѓаните при затоплување на своите домови, да не користат недефинирани горива и отпадни материи од различни технолошки процеси (отпадно масло, лакирани и обоени отпадоци од дрво и мебел, стиропор, пластична амбалажа, гума или синтетички материјали),

– Се препорачува печките на дрво да се користат и одржуваат според упатствата на производителот,

– Се препорачува редовно да се чистат оџаците,

– Се препорачува да не се користат уреди за затоплување на просториите и за готвење на фосилни горива, особено ако сопствениците и корисниците се свесни дека немаат обезбедено ефикасно одведување на димните гасови.

– Се предупредуваат граѓаните и правните лица да ги одложат сите активности со корозивни хемикалии, лепаци, бои, лакови, пестициди и слично со коишто се загадува воздухот во просториите.

– Се повикуваат раководителите на градилиштата пред пуштање на камионите надвор од градилиштето задолжително да организираат миење на гумите заради отстранување на калта и прашината, а при превоз на материјалот од градежен ископ истиот да биде затворен со церада,

– Се апелира до стопанствениците своите технолошки процеси да ги вршат со крајна претпазливост и да одбегнуваат се што не е нужно, а може да влијае на квалитетот на воздухот во градот, како и да соработуваат со зајакнатиот инспекциски надзор од Државниот инспекторат за животна средина и Инспекторатот на Град Скопје,

– Се повикуваат граѓаните да го сведат своето движење на отворен простор само на неопходни излегувања.

– Се препорачува на одделни категории на населението (малите деца, бремените жени, хроничните болни, постарите луѓе) да не излегуваат на улица.

– Се препорачува на граѓаните да не ги проветруваат просториите во кои престојуваат.

Препорака од град Скопје.

При објавување материјали од порталот www.hybread.mk во друг медиум, задолжително наведете го изворот од кој е преземен текстот.