Јапонската мини-пустина Тотори

0

Кој би помислил дека и во Јапонија има пустина? Ова всушност не е вистинска пустина, туку огромен песочен нанос кој изгледа фантастично. Дината се наоѓа во близина на градот Тотори на островот Хоншу, Јапонија. Распространета е на 30 квадратни километри, што воопшто не е мала површина.

totori (3)

Песочните дини во Тотори се создадени преку пренесување на наталожениот песок на планините Чугоку преку реката Сендаи во Јапонското море. Морските струи потпомагаат песокот од дното на морето да се искачува кон брегот, каде што ветерот го прераспределува во различни форми. Највисоката дина е со надморска височина од 90 метри. Иако технички ова не е пустина, сепак во летните топли денови, температурата на песокот може да се искачи до 50 Целзиусови степени. На нејзе растат и растенија кои можат да успеат во тие услови, а може да се најде и по некое специфично животно.

totori (3)

Дините постојат повеќе од 100.000 години, но нивната површина постојано се намалува поради владината програма за пошумување, која е направена по Втората светска војна. Покрај тоа, има и бетонски бариери подигнати за заштита на брегот од цунами, кои ги спречуваат морските струи да доведуваат нови количества песок на брегот.

Оваа мини пустина привлекува повеќе од 2 милиони посетители секоја година, главно од Јапонија или од Источна Азија.

При објавување на материјали од порталот www.hybread.mk во друг медиум, задолжително наведете го изворот од кој е преземен текстот