Интересни факти за Босна и Херцеговина

0

Босна и Херцеговина или скратено БИХ е држава во југоисточниот дел на Европа, сместена на западниот дел од Балканскиот полуостров. На север, запад и југозапад граничи со Хрватска, а на исток со Србија. На југоисток граничи со Црна Гора.

Главен град е Сараево.

Но, покрај вкусните ќебапи со кои може да се пофали овој град тој е познат и по Филмскиот фестивал, кој е еден од најдобрите филмски фестивали на Балканот.

Ви претставуваме неколку интересни факти за Босна кои сигурно ќе ве изненадат.

Сараево е најпознат по ќебапите.

Кога ја гледате Босна на карта, таа наликува на обликот на срцето.

Во Босна живеат 3.8 милиони жители.

Стапка на писменост е 97%.

Босанскиот, српскиот и хрватскиот јазик се официјални јазици во оваа земја.

Името Босна произлегува од зборот босана што значи вода.

Во Босна се користат конвертибилни марки.

Познатиот сајт за патување „Lonly Planet“ во 2010, го номинираше Сарево за еден од најбогатите градови во Европа.
.
Во 2004 и 2012 година на параолимписките игри, Босна беше светски првак во одбојка.

 

При објавување на материјали од порталот www.hybread.mk во друг медиум, задолжително наведете го изворот од кој е преземен текстот