Филмови кои незаслужено добиле Оскар

0

Да се освои Оскар значи дека Американската академија е согласна дека тоа е најдобриот филм направен изминатата година. Но секоја година има изненадувања, дури и за филмските критичари кои не секогаш се согласуваат со филмското жири за Оскар. Business Insider направи листа на филмови кои незаслужено добиле Оскар низ годините.

“Пат околу светот за 80 дена” од 1956 година наместо “10 заповеди”

“Обични луѓе” од 1980 наместо “Разјарен бик”

“Титаник” наместо “Доверливо од Лос Анџелес” 1997


“Говорот на кралот” наместо “Социјална мрежа” 2010

“Чикаго” наместо “Пијанист” 2002

“Танц со волците” наместо “Добри момци” 1990

При објавување на материјали од порталот www.hybread.mk во друг медиум, задолжително наведете го изворот од кој е преземен текстот.