Експертите откриваат: Зошто љубовта е добра за работата?

0

Да му дадете на некој на сила да ве уништи, а сепак да верувате дека нема да бидете злоупотребени. На овој начин, можеме да ја дефинираме и љубовта, а истиот принцип може да се примени и во бизнисот!

“Ако сте ранливи во работата со вработените, партнерите, колегите – давајќи им моќ да го уништат бизнисот, а воедно со тоа проверете дека нема да го направат”, вели Симон Синек автор на познатата “Златен круг” на мотивација.

Интеракцијата меѓу луѓето може да биде непредвидлива, па затоа некои компании се обидуваат кон зголемување на ефикасноста, со цел да се намали нивото на интеракцијата меѓу луѓето, сепак, односот меѓу луѓето е оној кој инспирира доверба, лојалност и на крајот – љубов.

files

Со анализа на лидерски стилови, кои придонесоа за процут на една компанија, Симон дојде до заклучок дека кога луѓето работат во средина исполнета со љубов, а не само да се чувствуваат безбедно и вредни, во таква средина се зголемува нивната продуктивност.

“Лидерите на големи, успешни компании не ги гледаме луѓето како средство за да се зголеми профитот. Напротив, тие го гледаат начин да се разботат парите кон своите вработени”, вели Синек.

Тој истакнува дека економијата не треба да биде водена од модел на меѓучовечките односи, или она што тој го нарекува “економии на односи ” каде што луѓето се вреднувани за нивната способност да се зближат со колегите.

При објавување на материјали од порталот www.hybread.mk во друг медиум, задолжително наведете го изворот од кој е преземен текстот.