10 волшебни скандинавски куќи со покрив од зелена трева

0

Земете просечен дом и сместете го во едно од најспокојните места со зелен покрив и веднаш имате дом како од бајка. Скандинавските куќи не само што се еколошки, заради нивниот зелен покрив, туку тие личат како да не се од овој свет.

1. Селото Саксун, Стрејмој, Фарски Острови

0b38200000000000__1472293958_92.53.30.159

Оваа шармантна куќа се наоѓа на Фарските Острови и претставува мрежа од неколку објекти опколени со чиста природа. Нивните зелени покриви даваат прекрасна надворешност, но, во исто време се и засолниште кое нема да ја наруши животната средина.

Додека просечниот покрив трае обично 15 – 20 години, зелениот покрив ќе бида ист како нов и во следните 50 години и повеќе. Тоа е бидејќи сонцето не може да се пробие до внатрешните конструкции и на тој начин немаат влијание и екстремните температури.

2. Торшван, Фарски Острови

ab38200000000000

Уште една убавина е најдена на Фарските Острови. Овој дом прикажува богат контраст на зелено, црвено и црно и има поглед кон океанот. Оваа куќа е направена да лични како од соништата—не само заради нејзината прекрасна чистота, но, и заради тоа што може да го намали загадувањето на воздухот.

3. Скјолден, Норвешка

31c8200000000000__1472294100_92.53.30.159

Во прекрасната земја Норвешка, куќичкава е направена и лежи врз потпори од дрво. Нејзиниот зелен покрив помага во регулација на температурата, кој најчесто во студеното време се губи преку обичниот покрив.

  1. Црквата на Фунингур, Фарски Острови

2b38200000000000__1472294119_92.53.30.159

Овој објект, кој и се наоѓа на затскриено и мирно место, има зелен покрив кој му овозможува да намали звукот од надвор и до 40 децибели. Совршено место за престој без шум.

5. Националниот парк Ватнајокул, Исланфд

db38200000000000__1472294135_92.53.30.159

Оваа куќа, во форма на А-стил со креативен зелен покрив, е крајно привлечна како и еколошки пријателски. Нејзиниот зелен покрив може да обезбеди живеалиште за различни видови на птици кои инаку би изумреле.

6. Микладур, Фарски Острови

6b38200000000000__1472294151_92.53.30.159

Куќите со зелени покриви, исто така, се во можност да им помогнат на луѓето ментално и физички да се опуштат, да го намалат стресот и истовремено обезбедуваат почист воздух кој има и повисок квалитет.

7. Скалхолт, Исланд

cb38200000000000__1472294168_92.53.30.159

Во Исланд, може да се најде дом кој е покриен речиси целосно со зеленило. Ова е прекрасна идеја, бидејќи тоа ја намалува потребата за одложување на отпадот, кој може да се искористи и за создавање на покривни материјали, кои всушност и се прават од рециклиран материјал.

8. Хофскиркја, Исланд

9b38200000000000__1472294183_92.53.30.159

Овој прекрасен дом во Исланд е во можност да го намали ризикот од прекумерни поплави, а зелениот покрив е во состојба да се впие 70 до 80 проценти од врнежите од дожд. Ваквото зеленило исто така го намалува времето за кое дождот паѓа на земјата.

9. Водопадот Кведнафосен, Норвешка

41c8200000000000__1472294200_92.53.30.159

Покрај подобрувањето на естетиката, овој дом во Норвешка ќе ви даде нешто сосема смирувачки и можете по цел ден да гледате надвор. Звукот на водопадот во позадината е само дополнителен бонус.

10. Тјорсардалур, Исланд

eb38200000000000__1472294219_92.53.30.159

Јасно е дека да се има зелен покрив има еколошки, економски, ментални и физички предности, затоа е време да инвестирате во еден ваков дом кој го одзема здивот, со спокоен и едноставен амбиент.