Десет важни животни лекции: Годините не нè прават стари, туку нашето верување дека сме…

0

Обидете се да примените барем некоја од овие животни лекции на францускиот психолог Емил Куе и ќе сфатите дека оптимизмот се враќа во вашиот живот. Тој вели:

„Не се наметнувам никому, но, им кажувам на луѓето што би требале да направат ако сакаат да бидат среќни. Некој ќе ме послуша, некој не, ама јас знам дека мене ми помогнаа.“

  1. Годините не нè прават стари, туку нашето верување дека сме стари. Има млади луѓе и на 80 години, ама и стари на 40.
  2. Алтруистот и без да бара го наоѓа тоа што егоистот не го наоѓа ни кога го бара.
  3. Колку повеќе добрина им правите на другите, толку подобро правите и за себе.
  4. Кога двајца живеат заедно, наизглед меѓусебното попуштање е попуштање ма само една личност.
  5. Сакате никогаш да не ви е здодевно?
  6. Имајте многу идеи, па кога ќе се заморите од една, започнете со друга.
  7. Наследните склоности постојат заради вообразеноста дека тоа може да се оствари.
  8. Не е важно од каде доаѓа злото, важно е да се борите против него.
  9. Секогаш треба да се поедностават работите, не да се комплицираат.
  10. Заменете го „Јас не сакам да трпам“ со „Јас не трпам“.

При објавување материјали од порталот www.hybread.mk во друг медиум, задолжително наведете го изворот од кој е преземен текстот.