10 лекции на Конфучие кои ќе ви го променат животот

0

Конфучие е еден од најголемите филозофи на сите времиња. Тој верувал дека со луѓето треба да владеат социјалните начела, правдата и искреноста, а не државата.

За неговата интелектуална способност говорат и неговите учења, а ние ви пренесуваме дел од најпознатите мисли на овој голем човек.

  1. Не е важно колку бавно чекориш, се додека не застануваш.
  2. Никогаш не оформувај пријателство со човек кој не подобар од вас.
  3. Кога ќе нападне гневот, веднаш помислете на последиците.
  4. Кога ќе станеш свесен дека поставените цели не можат да бидат постигнати, не ги адаптирај целите, туку адаптирај ги чекорите кои ќе те донесат до таму.
  5. Ако мразиш некого, тогаш да знаеш дека истиот тој ќе те победи еден ден.
  6. Каде и да одиш, оди со полно срце.
  7. Давај насоки само на луѓето кои бараат знаење откако ќе ја откријат својата неукост.
  8. Ако бараш мали задоволства, спречуваш да се случат големите промени.
  9. Ако ти зборуваат зад грб, тоа значи дека ти си многу пред нив.
  10. Тоа што супериорниот човек го бара во себе, малиот човек го бара кај другите.

При објавување на материјали од порталот www.hybread.mk во друг медиум, задолжително наведете го изворот од кој е преземен текстот