Дали високиот IQ коефициент гарантира успех?

0

Сте се запрашале ли некогаш како најбистрото дете од вашето одделение, кое секогаш знаеше се, сега после толку години заврши во секојдневна рутина на дома-работа во фирма која воопшто не постигнува успеси?

Веројатно, коефициентот на интелигенција и не е баш пресуден за успех во животот. Според тврдењата на психологот Ангела Дакворт, тајна на успехот лежи во истрајноста и трудот.

Нејзините долгогодишни истражувања довеле до потврда на мислењето дека “Напорната работа го победува талентот, кога талентот не работи напорно“.

Академските вештини и коефициентот на интелигенција се чини не се сами по себе доволни за успех. Она што им недостасува е страст кон она што го работат.

Дакворт смета дека патот до успехот е еднакво важен како и самиот резултат на крајот.

Колку брзо вашите вештини напредуваат кога во нив ќе вложите енергија е напор, тоа е талент. Успехот доаѓа кога ќе ги вложите сите стекнати вештини во една работа.

Според неа, силен карактер имаат луѓе кај кои се изразени 4 особини:

Интересирање, практичност, цел и надеж.

Извор: www.dominomagazin.com

При објавување на материјали од порталот www.hybread.mk во друг медиум, задолжително наведете го изворот од кој е преземен текстот.