Бракот ви оди по надолна линија – или не?

0

Доктор Џон Готман смета дека после само три минути разговор со сопружници или партнери во врска може со сигурност да се знае дали ги чека заедничка иднина или разделба. Тврди дека со 93 процентна сигурност на основа на 4 знаци може да се предвиди тоа. Знаците ги нарекува Четири јавачиалудирајќи на јавачите на апокалипсата.

Првиот „јавач“ е критиката, односно напад на карактерот на човекот и на тој начин ја заменува здравата критика и комплиментите.

Вториот „јавач“ е презирот кој се забележува во давање прекари, превртување со очите, потсмевање и несоодветни шеги. Готман всушност смета дека презирот е најсилниот предзнак за скорешното разделување.
contempt-pic
Третиот „јавач“ е пренагласениот одбранбен став и непризнавање на вината која предизивикува дополнителни проблеми.

6-dont-defensive

Четвриот „јавач“ е игнорирање на партнерот кој во желба да ја исклучи личноста од конфликтот се исклучува сам себе од бракот или врската.

3-Digital-Marketing-Strategies-you-Should-Not-Ignore

„Најголемите кавги и несогласувања во бракот конкретно спаѓаат во групата на нерешливи проблеми. Луѓето години и години поминуваат пробувајќи да го променат мислењето на својот партнер. Тоа е невозможно. Сè тоа носи трошење на време и енергија, кое пак ќе доведе до завршување на бракот. Клучниот момент е да се прифати партнерот таков каков што е“ – вели Џон Гoтман.

При објавување на материјали од порталот www.hybread.mk во друг медиум, задолжително наведете го изворот од кој е преземен текстот.