Балетанскиот уметник Александар Стојановиќ се прости од своите најблиски

0

Балетнскиот уметник од првата генерација на уметници кои ја втемелија оваа уметност во Макеоднија, Александар Стојановиќ почина на 11 март.

Како балетан настапувал во улогите на Алберт и Хиларион во „Жизел“, Жан де Бриен „Рајмонда“, Ромео „Ромео и Џулиета“ (Чајковски); Ромео и Тибалт „Ромео и Џулиета“ (Прокофјев); Лабин „Лабин и Дојрана“; Генерал и Мазурака „Танц на кадетите“ и многу други.

За време на своето догогодишно уметникување одигра многу ликови, претежно од делата на светската балетанска класика, но посебно ќе биде запамтен по улогите во пратставите од македонските автори, Љубомир Бранѓолица и Трајко Прокопиев.

Воедно тој е кореограф на „Тоа е Човек“; Херојската симфонија; и многу други, а и режисер на „Дубровничка легенда.

При објавување на материјали од порталот www.hybread.mk во друг медиум, задолжително наведете го изворот од кој е преземен текстот