Трнлив е патот до образованието – најстрашните училишни патеки

0

Во некои земји низ светот, училиштето претставува луксуз. Звучи неверојатно, но е вистинито. Ние не сме свесни колку сме среќни што нашите училишта, оние најдалечните се само една автобуска линија оддалеченост.

Многу деца низ светот поминуваат низ неверојатни и незамисливи патишта за да го добијат потребното образование.

За воодушевување е нивната храброст и упорност која ја искажуваат секој ден за да стигнат до нови знаења.

Според УНЕСКО, напредокот околу образованието на децата е забавен во последните 5 години. Областите во кои недостигаат училишта обично се често загрозени заради поплави и други елементарни непогоди, што само им го отежнува патот на децата да стигнат до нив. Опасните патеки се една од главните причини зошто многу деца се одлучиле да го напуштат образованието.

Дополнителен проблем е недостатокот на средства и природните катастрофи во многу земји го отежнуваат уште повеќе овој процес кој е од големо знаење за иднината на секое дете.

14937128_10211590751392215_1050989465_n 14877819_10211590751752224_174787875_n 14877882_10211590751592220_1644547204_n 14958279_10211590751472217_1475243665_n 14886081_10211590751672222_224077319_n 14877807_10211590751712223_602190090_n 14914620_10211590751512218_1011735584_n

При објавување материјали од порталот www.hybread.mk во друг медиум, задолжително наведете го изворот од кој е преземен текстот