Никогаш не вели „морам“, обврските создаваат одбивност

0

„Дизајнерското“ размислување помога во оствраување на целите. Кога ќе престанете да барате причини да се задоволите себе си, ќе се зголемат шансите за промена во однесувањето, а со тоа и продуктивноста.

Рецептот за успех се крие во мислите и во зборовите. Постојано користење на изговори е како да се лажете себе си, вели професор Бернард Рут од британскиот Универзитет Станфорд.
Тој советува од речникот да се исфрлат зборовите како „морам“, бидејќи создаваат обврски, а обврските создаваат одбивност.
Тој советува овој збор да го замните со „сакам“, а разликата ќе ја забележите веднаш. Работите ќе ви изгледата многу поедноставни.

Исто така зборовите „ама“ или „но“, бидјеќи веднаш создаваат конфликт во главата.
– „Сакам да одам на одмор ама имам работа…“- наместо овие зборови, користете го сврзникот „и“ за мозокот да пронајде веднаш решение за она кое го зборувате.
Пофесорот објаснува како „дизјнерското“ размислување може да го ни го смени животот на подобро, односно психилогијата на мозокот.

„Проблемот е во тоа што најчесто имаме изговор за се, а токму со тоа се лажеме себе си“- објаснува тој споделувајќи пример…
„ Само што почнав да работам често доцнев на состаноците, а само што ќе стасав барав оправдување и најчесто тоа беше „ужасната гужва“ по улиците. Но вистинскиот одговор беше дека состаноците не ми прествауваа животен приоритет. Одлучив да одам на работа 10 минути порано и секогаш стасував на време“- вели Рут.
100665481-businessman-angry-working-at-laptop-gettyp.1910x1000Кога ќе престанете да барате и да користите причини за да се задовилите себе си, ќе се зголемат шансите за промени и однесување, а со тоа и вашата продуктивност. Кога конечно ќе ги промените своите навики, не смејте се на туѓите изговори, пуштете луѓето сами да работата на таа промена. Едноставно е, никогаш никој не научил од грешките на другите!

– Заборавите на „но“- тоа автомастски создава конфлик во главта што не постои.
Кажете „ сакам да одам во кино и морам да работам“- мозокот веднаш ќе почне да бара решение за двата проблема;
– Сменете го зборот “морам“ со зборот “сакам“- “Сакам рано да станам бидејќи сум на работа“- овој еднсотавен трик ќе ви овозможи многу лесно да се носите со ситуциите.

Проширете го речникот и не велете „не“ веднаш, адаптирајте го умот на „Yes- mind“ техниката. Дури и кога не може нешто да постигнете или направите-
„Секако ќе се обидам да го завршам тоа“- бидејќи негативниот одговор веднаш созадава негативна енергија, позитивниот испраќа позтивни инфомации на телото кое се однесува во согласност со нив.

При објавување на материјали од порталот www.hybread.mk во друг медиум, задолжително наведете го изворот од кој е преземен текстот.

Остави коментар