Невообичаени скулптури низ светот

0

Склуптурите во еден град можат да привлечат голем број на туристи. За да биде ефектна таа треба да биде поставена на вистинското место во вистинското време. Одредени склуптури ширум светот не се поставени само со естетска цел и како додадатни елементи на плоштадите. Тие имаат своја приказна, невообичаен изглед и се интересни за сечие око.

Првата генерација – Сингапур

Оваа скулптура е дек од серија на скулптури кои се инспирирани од сингапурската историја.

sklupturi (17)

Склуптурата Келпис, Шкотска

Ова дело било работено цели седум години. Инспирарана е од минатото, кога коњите биле основно превозно средство.

sklupturi (16)

Склуптурата Михаил Еминеску, Романија

Оваа скулптура е посветена на познатиот поет Миахаил Еминеску. Туристите ќе се согласат дека најубаво е таа да се набљудува на изгрејсонце или на зајдисонце.

sklupturi (9)

Силата на природата, Катар

Оваа модернистичка скулптура е дело на Лоренцо Квин и ја слави природата како жена која го движи светот.

sklupturi (1)

Лас Колинас, Ирвинг (САД)

Оваа склуптура го симболизира животот во Тексас.

sklupturi (7)

Експанзија, Њујорк

Оваа склуптура веќе не можете да ја видите по улиците. Сега, таа е дел од приватна колекција.

sklupturi (14)

Анонимните пешаци, Вроцлав (Полска)

Оваа склуптура е во чест на неколку луѓе кои исчезнале од улиците во 1981 година и не биле пронајдени.

sklupturi (15)

Хипоталамус, Тајван

Склуптурата е поставена со цел да не потсети дека е важно да го чуваме дивиот свет.

sklupturi (8)

Склуптурата со чевли, Будимпешта

Оваа склуптура составена од шеесет пара на чевли е поставена во 2005 година во знак на спомен за Евреите од Унгарија кои во текот на втората светска војна биле депортирани во концентрационите логори.

sklupturi (10)

Слодоба, Филаделфија

Идејата за оваа склуптура е дека ако сакаме да размислуваме креативно, мора да се чувствуваме слободно.

sklupturi (5)

100 столови, Краков

Ова е уште една склуптура посветена на Евреите од Втората Светска војна.

sklupturi (4)

Мајката пајак, Токио

Оваа склуптура е поставена во 1999 година и е посветена на мајката на авторот.

sklupturi (12)

Надвор од редот, Британија

Оваа склуптура го одбележува крајот на телефонските говорници и почетокот на ерата на мобилни телефони.

sklupturi (3)

При објавување на материјали од порталот www.hybread.mk во друг медиум, задолжително наведете го изворот од кој е преземен текстот