Крокодилски солзи – мит или вистина?

0

Синтагмата “крокодилски солзи ја користиме сите како синоним за лажни солзи. Но дали ти навистина постојат, откриваат научниците.

Студиите покажуваат дека крокодилите и нивните роднини навистина лијат солзи, но научниците се уште не знаат зошто е тоа така.

Списанието LiveScience  пишува дека станува збор за древна анегдота и дека е неверојатно крокодилите да имаат лажни солзи.

Лачните жлезди кај крокодилите се поврзани со нините синуси и едно од објаснувањата е дека произведените солзи се спуштаат околу синусните празнини дирекно во грлото.

Така што крокодилите кога “плачат” го прват тоа заради начинот на кој функционираат односно така реагира организмот на одредени дразби.

При објавување на материјали од порталот www.hybread.mk во друг медиум, задолжително наведете го изворот од кој е преземен текстот